Formell klädsel

dance-minsk-belarus-october-19-2014-unidentified-dance-couple-performs-adult-standard-european-program-on-idsa-world-open-championship-2014-in-october-19-2014-in-minsk

Vid högtidligare tillfällen såsom, bröllop, banketter, baler, prisutdelningar och olika galor är det många av oss som blir osäkra: vad är det för klädsel som gäller? Har man en grundgarderob hemma så kommer man långt, om inte så kan man passa på att handla en ny slips eller fluga inför bröllopet, balen eller vilken fest man nu är bjuden på.

Det där är inte alltid lätt att veta då koderna är minst sagt förvirrande för de som inte är vana vid benämningarna på formell klädsel. Ett bra grundtips när du har svårt att avgöra vad som gäller, gå hellre överklädd än underklädd: om du kommer med kostym när alla andra har kavaj eller jeans är det enkelt att hänga av sig kostymkavajen och smälta in. Kommer du däremot med jeans och t-shirt när de övriga är klädda i kostym blir det svårare att rädda situationen. Så kom ihåg grundtipset – hellre överklädd än underklädd.

Men varför allt detta trassel med klädkoder?

Det här har egentligen en ganska sympatisk grundtanke: om alla har kläder på samma nivå så ökar det gemenskapen under tillställningen, vilket ökar förutsättningarna för en trevlig kväll.

De traditionella klädkoderna

Ibland ser vi inbjudningskort där värdparet kanske lite skämtsamt hittat på egna klädkoder som ‘festival’, ‘sommarlätt’, ‘fritidskläder’, ‘cocktail’ och så vidare. Undvik sådant, det skapar bara förvirring hos gästerna. De traditionella klädkoderna kan ibland tyckas gammaldags, men har fördelen att de exakt beskriver vad du förväntas ha för nivå på din klädsel.

1. Högtidsdräkt

  • Han. Frack, militär uniform eller hembygdsdräkt. (Däremot helst inte smoking eller mörk kostym.)
  • Hon. Riktigt festfin, golvlång klänning eller hembygdsdräkt. Färger valfritt, även mönster. Svart och vitt går bra utom som bröllopsgäst. Handskar går också bra.

2. Smoking

  • Han. Svart eller mörkblå smoking med sidenslag, byxor med sidrevärer. Vit skjorta, svart fluga/rosett, svarta strumpor och skor. (INTE mörk kostym eller frack)
  • Hon. Lång klänning, men inte lika praktfull som vid högtidsdräkt. Knäkort klänning går bra, men INTE handskar.

3. Mörk kostym

  • Han. Mörk kostym, vit skjorta, sidenslips eller fluga i någon färg, dock inte vit eller vart.
  • Hon. Klänning i aftonfint tyg som sammet eller liknande. Ej baraxlad eller golvlång. En elegantare byxdress passar också bra.

4. Kavaj

Det här har tidigare varit detsamma som ‘mörk kostym’, men numer har mörk kostym som beskrivits fått en egen nivå.

  • Han. Lite mindre formellt och högtidligt än mörk kostym, men ändå en hel kostym. Gärna lite ljusare om det passar. Ifall det är en uttalat informell och ledig tillställning: välj en elegant blazer och ett par snygga udda byxor, dock inte jeans. Slips eller fluga och ljus skjorta, vit höjer nivån.
  • Hon. Klädsel som är elegantare än vardagsklädsel, utan att vara aftonflott.

  Mer om klädsel till fest hittar du här.