Ge nytt liv åt gamla smycken

Alla har vi ett eller flera smycken hemma som inte använts på väldigt lång tid. En vanlig anledning är att de inte känns så vackra längre. Men detta är faktiskt något man kan fixa i många fall. När vi köper ett nytt smycke i en butik är de ofta lätt polerade för att skina lite extra.

Poleringen försvinner efter ett tags användning och ibland så gradvis att vi inte riktigt tänker på att det händer. Men till slut har vi ett smycke som inte längre ser lika vackert ut och vi slutar använda det. Kanske till och med glömmer bort det helt. Gamla smycken som aldrig används fyller ju heller ingen funktion.

Smycken är till för att bäras och gör man det inte kan man lika gärna göra sig av med dem. Men först kan det vara värt att försöka få lite mer liv i dem. Första steget är så klart att rengöra dem. Och medan det ibland kan finnas anledning att lämna in dem för rengöring kan man ofta få riktigt bra resultat själv och spara in en slant också.

Man kan till och med göra sitt eget rengöringsmedel för detta. Olika metaller kan dock behöva rengöras med olika medel och metoder. Att veta vad det är man har kan således vara viktigt. Genom att få bort de lager av smuts som täcker ytan kan smycket ibland se som nytt ut. Ibland händer det ju dock att smycken blir skadade på ett eller annat sätt.

Att reparera ett smycke kommer vara betydligt svårare i de flesta fall och därför något man hellre vill överlåta till en guldsmed eller liknande.