Viktigt att tänka på efter en stor viktnedgång

Tyvärr är fetma ett växande problem i Sverige, ett land som annars haft ett rykte om att ha en sportande och hälsosam befolkning. Men många gör också tappra försök att gå ned i vikt, med varierande resultat. Har du en gång varit tjock är det väldigt svårt att behålla en lägre vikt. Det ska dock inte avskräcka dig att ge allt och försöka komma till en hälsosammare vikt. Det finns dock några saker att tänka på om du lyckas gå från fetma till normalvikt.

Överskottshud

Ett vanligt problem, speciellt hos rökare och äldre, är att huden inte är tillräckligt elastisk för att dra sig tillbaka efter att ha varit större och tänjt i flera år. Armar, lår och mage är vanligaste kroppsdelarna som drabbas över lös hus. För magen är det lättast att permanent bli av med problemet genom bukplastik. En kirurg skär helt enkelt bort överskotten och tänjer huden över magen och syr ihop huden igen. Du får ett ärr vid troskanten som bleknar med åren. Dock rekommenderas det att du väntar ett år för att se om huden drar sig tillbaka lite mer, det kan vara så att huden anpassar sig lite långsammare men har du fått överskottshud får du sällan bort allt. Samma operation kan göras för lår och underarmar men du kan också få bra resultat genom att styrketräna.

Ämnesomsättningen

Din ämnesomsättning förändras när väger mindre, kroppen behöver inte spendera lika mycket energi eller förbränna lika många kalorier för att driva kroppen. Det betyder att du måste äta mindre portioner för att inte gå upp i vikt igen. En del forskning säger även att de som gått ned i vikt behöver äta ännu mindre än de som väger lika mycket men aldrig varit feta. Din kropp kämpar emot dig och vill tillbaka till vikten som den är van vid, även om det inte var hälsosamt.