Hur du hittar rätt BH

För många kvinnor känns en BH som ett fängelse för brösten. Efter en arbetsdag är prio ett att ta av BH:n och äntligen få slappna av. Visste du att många kvinnor går omkring med fel BH-storlek? Att du kan vara betydligt bekvämare under hela arbetsdagen och behålla BH:n hela dagen om du så önskar?

Omkretsen

Mät runt kroppen under bysten, det här är ditt bandmått. Måtten på en BH börjar med kupan, från A ända ned till K men vanligast är A-D. Siffran står för omkretsen i centimeter, i de flesta butiker är måttet 75 cm till 85 centimeter vilket kan översättas till XS-XL. Om du har större omkrets än 85 centimeter men hittar inga större BH:ar kan du köpa en förlängning som du fäster på hakarna och därmed kan använda en mindre omkrets.

Kupan

Det finns massor med olika kupor att välja mellan. Vilken stil och form du vill ha är bara tycke och smak, enda gången man kan rekommendera en specifik kupa är vid väldigt stor byst. Då passar det bättre med en bygel-BH som ger bättre stöd och avlastning för ryggen. När du ska välja kupa mäter du runt överkroppen där brösten är som störst. Därefter kan du studera storleksguiden på vald underklädessajt för att se vilken kupa de rekommenderar. Oftast handlar det bara om ett par, tre centimeter som skiljer en kupa från den andra. Och kuporna är också annorlunda beroende på ditt bandmått. En kupa i 75B är mindre än kupan till 85B, eftersom bandmåttet indikerar att personen är bredare över ryggen kommer även bysten att vara bredare och därmed kräva en kupa med större volym för att sitta bekvämt.Det bästa du kan göra är att alltid studera storleksguiderna. För även om du har räknat ut ditt eget mått, finns det ingen universal standard för klädstorlekar mellan märkena. Generellt kan man säga att ju exklusivare ett märke är, desto mindre är deras storlekar. Så håll koll på dina mått och kolla guiderna!